Novica.
Kdaj je prenova spletne strani potrebna?

3. maj 2017 / Domen

Na kaj pomislite, če vam omenimo prenova spletne strani? Ste navdušeni? Pomislite na nove stranke in obiskovalce? Ali vam predstavlja dodatno in nepotrebno delo?

Prenova spletne strani je lahko draga in vam vzame veliko dragocenega časa, ampak je mogoče, da ne prinese rezultatov in konverzij, ki jih pričakujete, če se je ne lotimo na pravilen način. Nočemo vam jemati poguma, vendar kdo si to želi? Domnevamo, da nihče. Podpiramo navdušenje in željo za prenovo spletne strani, vendar je za uspešno prenovo potrebno veliko več. Lotiti se moramo učinkovitega raziskovanja in načrtovanja, saj je potrebno najti elemente, ki na obstoječi strani ne funkcionirajo. Sreča je namreč zadnja stvar, na katero lahko računate, ko se odločite za prenovo spletne strani.

Primer spletne strani, ki je potrebna prenove.

Imate pa srečo, da ste pristali na našem blogu, ki govori o smernicah za prenovo spletne strani. Obstajajo namreč določeni primeri, v katerih je potreben nov dizajn spletne strani, še posebej, če imate občutek, da nekaj res ne deluje. Vprašanje, na katerega bomo poskušali odgovoriti, se torej glasi: kdaj je prenova celotne spletne strani sploh potrebna?

1 / Premalo obiskovalcev na strani

Če je vaša stran deležna premalo ciljnega in premalo rednega obiska, potem pomislite na popolno prenovo koncepta, saj z njim ne boste ničesar zgrešili. Izdelati je potrebno predvsem funkcionalno notranjo strukturo s številnimi pristajalnimi stranmi, preko katerih boste pridobili organski promet na strani. Dodati je potrebno originalno vsebino, ki jo moramo sproti osveževati. Prioriteta je, da ustvarimo uporabno spletno stran, zato ne pretiravamo z efekti, saj lahko obiskovalce hitro zavedejo in jim preusmerijo pozornost stran od vsebine in bistva. Pretiravanje v dizajnu lahko namreč pripelje do nizke stopnje konverzij in to je naš naslednji primer.

2 / Nizka stopnja konverzij

Občutek je odličen, ko spletno stran obišče veliko število obiskovalcev, vendar se pojavi grenek priokus, ko obiskovalec zapre spletno stran še preden, opravi konverzijo. Boleč občutek, kajne?

V tem primeru vam prenove spletne strani ne svetujemo, saj očitno delate nekaj pravilno. Potrebno je predvsem določiti, na kateri točki in zakaj se obiskovalci odločijo zapustiti spletno stran. S prenovljeno spletno stranjo tega ne moremo ugotoviti, saj obstaja možnost, da odstranimo prav tiste elemente, ki delujejo. V najslabšem primeru lahko izgubimo obiske, ki smo jih dobivali do sedaj.

Pravi pristop je ta, da kontinuirano spreminjamo elemente spletne strani, za katere predvidevamo, da so slabi in opazujemo reakcije obiskovalcev. Potrebnega je seveda veliko testiranja. Na primer gumbu call to action spreminjamo barvo, pisavo, velikost, obliko, pozicijo besedila, … Priporočamo vsaj en mesec testiranja, da dobimo relevantne in uporabne rezultate. Ta proces nam res lahko vzame veliko časa, vendar moramo biti potrpežljivi, saj lahko zmanjšamo možnosti za neuspeh in dosežemo rezultate, ki presegajo naša pričakovanja.

3 / Zastarela tehnologija in videz

O popolni prenovi spletne strani morate temeljito premisliti, če je vaša stran izdelana z zastarelo tehnologijo, kot je na primer Flash ali zastarel back-end CMS sistem, ali je optimizirana za zastarele brskalnike. Revolucionarna prenova spletne strani in moderna tehnologija je prava pot.

4 / Ni prilagojena za mobilne naprave

V primeru spletne strani, ki ni prilagojena za mobilne telefone in tablice, izgubljate dragocene obiskovalce. Nobena skrivnost ni, da namreč večina današnjih uporabnikov dostopa do spleta preko pametnih telefonov in tablic. Prav tako Google v brskalniku spletno stran pozicionira višje, če je spletna stran telefonu prijazna. Spletna stran, ki ni odzivna (responsive), ne kliče po drastičnih spremembah, potrebno jo je le dodatno prilagoditi za mobilnike in tablice. Z odzivno spletno stranjo prihranite veliko denarja in časa ter izboljšate svoj spletni nastop.

5 / Ne dostavite pravega sporočila

Kadar spremenite svojo poslovno pot in cilje ali se vaš posel izjemno razvije od zadnje posodobitve, razmislite o prenovi spletne strani, saj lahko obiskovalcem sporočate napačno sporočilo. Vsaka podrobnost v znamki, slikah ali spletni strani je pomembna, da dobijo obiskovalci pravi občutek in dojamejo vaše sporočilo.

Zavihajte rokave, če se odločite za popolno prenovo spletne strani, saj je pred vami veliko dela. 🙂

Smo vas navdušili za popolno prenovo spletne strani? Mi smo navdušeni, zato začnimo čim prej, saj je veliko razlogov ZA.

Zadnje novice:

Oblikovanje spletnih strani

10 trendov za oblikovanje spletnih strani 2017

Izdelava spletnih strani

Ali veste, kateri elementi so potrebni za uspešno spletno stran?

Marketing

Ste se kdaj vprašali, kaj proda več? Kvaliteta ali embalaža?

Čas, da se spoznamo? Naredite prvi korak na info@focusly.net.