Novica.
10 trendov za oblikovanje spletnih strani 2017

22 april 2017 / Domen

Na kaj pomislite, ko slišite besedo oblikovanje spletnih strani? Verjetno na videz spletne strani, ki pa se s časom seveda spreminja. Iz tega razloga smo izbrali najpomembnejše trende v letu 2017 za oblikovanje spletnih strani. V katero smer se torej oblikovanje spletnih strani premika in kaj je letos 'in'?

Zagotovo se sprašujete, zakaj je oblikovanje spletnih strani tako pomembno? Verjamemo, da ste mnenja, da ne potrebujete spletne strani po najnovejših trendih, ker že preko dosedanje spletne strani dosegate promet in ker ima vsa vaša konkurenca podobno spletno stran in je tudi oni niso prenavljali že več let. To je napačno razmišljanje, zato moramo poudariti, da vas lahko prav oblikovanje spletne strani po najnovejših trendih loči od konkurence.

Trendi za oblikovanje spletnih strani niso samo še en članek, ki ga pišemo kar tako, ampak je priložnost za vaš posel. Kakšno priložnost sploh imamo v mislih? S trendi postanete boljši od konkurence, obiskovalcem pa dajete občutek, da ste jih vredni. Spletna stran oblikovana po najnovejših smernicah vsebuje elemente, ki se močno razlikujejo od trendov, ki smo jim sledil pred tremi leti, zato je pomembno, da gremo tudi pri oblikovanju spletne strani v koraku s časom.

1 / Velika in debela tipografija naslovov

Tipografija je pomembna za uspešno oblikovanje spletnih strani, če ni celo najpomembnejši faktor za vrhunsko in čudovito oblikovanje spletnih strani. Tipografija predstavlja kar 70 % videza spletne strani, saj z veliko tipografijo naslovov izpostavite bistvo vašega sporočila in s tem uporabnika zadržite na vašem spletnem mestu. Priporočljiva je kombinacija velike pisave z majhno paragraph pisavo, ki se ujemata v celoto.

Primer bold tipografije s manjšo pisavo in gumbom. (Vir slike: Focusly Studio)

2 / SVG ikone in logotipi

SVG vektorski format je zelo dobrodošel element in je skoraj nuja za oblikovanje spletnih strani po najnovejših trendih. Najpomembnejša prednost je ta, da se SVG ikone in logotipi nalagajo bistveno hitreje kot PNG slika logotipa ali ikon. Lahko ga raztegnemo ali pomanjšamo na vse naprave, ne da bi poslabšali kakovost in ostrino slike. Prav tako lahko SVG animira logotip ali ikone. Ni to kul?

3 / Velike slike / filmi / gif

Velike slike so trend za oblikovanje spletnih strani že več let. Velike slike, GIF-i in video posnetki s ponudbo na celozaslonskem ozadju z veliko tipografijo pritegnejo pozornost obiskovalcev in so pomemben del prodaje. Posebno pozornost moramo posvetiti slikam, ki jih dodajamo na spletno stran, saj lahko spletno stran z lepimi in jasnimi slikami dvignemo na višji nivo. Še tako dovršen dizajn spletne strani lahko uničimo z nekakovostnim slikovnim gradivom in tega načela se moramo za oblikovanje spletnih strani vsekakor držati.

Primer celozaslonskega video ozadja. (Vir slike: Europlakat)

4 / Spletne animacije

Oblikovanje spletnih strani brez animacij sploh ni več oblikovanje. Animacije so element, ki dajejo vtis profesionalnosti. V letu 2017 hover efekti niso dovolj, ampak so že nujnost. Prav tako jquery animacije niso več presežek. Pomembno je, da so animacije na spletni strani v kontekstu s temo spletne strani in da vse delujejo na enak način, da ne pride do zmede.

5 / Ločevanje z linijami

Linije so lahko enkratna podrobnost lepo oblikovane spletne strani, če jih seveda uporabimo pametno. Večina najnovejših spletnih strani vsebuje segmente ločene z linijami svetlo sive barve. Linije so kombinacija uporabnosti in estetike, vendar z njimi ne pretiravamo, ker lahko delujejo popolnoma neuporabne oziroma celo moteče, če jih je preveč in so uporabljene nepremišljeno. Tudi tukaj velja pravilo zmernosti. Naravnost čudovite pa so lahko, če želimo ohraniti belo barvo segmenta in ga ločimo z linijo.

Primer ločevanja segmentov z linjami. (Vir slike: Protest)

6 / Obvezen dizajn za mobilne naprave

Tudi pri trendih za oblikovanje spletnih strani moramo izpostaviti prilagojenost spletne strani za mobilne naprave, saj je to že nekakšen 'must have'. Oblikovanje spletnih strani za mobilne naprave ne pomeni le nekaj media screenov in par stavkov, vendar verjamemo, da se mnogi tega poslužujejo. V oblikovanje spletnih strani prilagojenih za mobilne naprave moramo vložiti veliko več truda, da lahko spletna stran na mobilni napravi izgleda približno tako vrhunsko kot na namiznem računalniku. Uporabniki so vse zahtevnejši, zato nametana navigacijska vrstica z majhnimi in težko berljivimi črkami, na kateri se obiskovalec sploh ne znajde, ne pride v poštev. Uporabimo hamburger meni, ki je v letu 2017 za oblikovanje spletnih strani že stalnica in združimo urejenost z uporabnostjo. Prav tako moramo prilagoditi velikosti pisave in velikost gumbov, če želimo, da je spletna stran tudi na telefonu vrhunsko oblikovana in z veliko media screenov.

7 / Minimalizem

Ponovno omenjamo minimalizem, vendar nikakor ne moremo mimo tega. Naj zasijejo elementi, ki so pomembni in sporočimo enako vsebino z manj elementi. To je tudi smisel uporabniške izkušnje. Ne posvečajmo pozornosti tonam nepomembne vsebine, saj ravno v minimalizmu zasije bistvo sporočila. Časov, da si glavni car na vasi, če namečeš vse podatke na kup, je konec.

Primer minimalističnega prikaza ponudbe, ki pritegne. (Vir slike: Volta)

8 / Barviti prelivi

Barviti prelivi so vsekakor trend za tiste, ki želijo barvito spletno stran. Dejstvo je, da se za oblikovanje spletnih strani vedno bolj uporabljajo barve. Uporabimo lahko dve barvi ali več, vendar moramo biti pozorni, da se barve ujemajo. Za ugotavljanje, katere barve se ujemajo, poznamo veliko spletnih strani. Prelivi za oblikovanje spletnih strani se lahko uporabijo pri logotipu, topografiji in kot filtri čez celozaslonski video ali sliko.

Primer dveh barvnih prelivov. (Vir slike: Spotify)

9 / Dinamičnost spletne strani

Dinamika je že od nekdaj pomemben del za oblikovanje spletnih strani. Čeprav se držimo pravila minimalizma, je vedno potrebno gledati tudi na to, kaj je uporabniku zanimivo. Naj domača oziroma prva stran povezuje vse stile podstrani, ki naj bodo drugačne. Za blog naredimo malenkost drugačen videz kot za produkt, vendar pa vseeno pazimo, da obiskovalec ni zmeden in vse poveže v zaključeno celoto.

10 / Teksti čez sliko in asimetričnost

Za oblikovanje spletnih strani je pomemben faktor tudi asimetričnosti, saj lahko stran z asimetričnimi elementi deluje res dizajnersko. Vedno bolj se uporabljajo tudi teksti čez sliko. Adijo materialni dizajn, kjer so vse strani enakega videza in brez unikatnih elementov. Ponovno se vračamo k drugačnosti pri spletnem oblikovanju. Popularni so npr. teksti čez sliko ali teksti čez sliko z belim ozadjem. Možnosti je veliko in glavno je, da dobite kreativno in na videz lepo idejo.

Primer pisave čez sliko. (Vir slike: Carbon)

Zadnje novice:

Oblikovanje spletnih strani

Kdaj je prenova spletne strani potrebna?

Izdelava spletnih strani

Ali veste, kateri elementi so potrebni za uspešno spletno stran?

Marketing

Ste se kdaj vprašali, kaj proda več? Kvaliteta ali embalaža?

Čas, da se spoznamo? Naredite prvi korak na info@focusly.net.